Szykujesz się do remontu kuchni? A może potrzebujesz zmienić rodzaj okładziny znajdującej się na kuchennej podłodze? W naszym tekście znajdziesz ciekawe propozycje na kuchenną podłogę.
Każdy, kto stanął już przez koniecznością doboru podłoża do domowych pomieszczeń, wie, jak trudny to wybór. Każda nasza decyzja powinna być przemyślana i z pewnością nie podejmowana pochopnie. Zanim zakupisz płytki, czy wykładzinę, która kusi atrakcyjną ceną, zastanów się najpierw, czy oby na pewno tego szukasz.
Na rynku mamy tak duży wybór różnego rodzaju wykładzin, płytek czy paneli, że tak naprawdę trudno zdecydować się, które z nich będzie najwłaściwsze.
Podłoga w kuchni – płytki, czy wykładzina?
Oczywiście, zarówno sama wykładzina, jak i płytki posiadają wiele zalet. Każde z nich znajdzie swoje zastosowanie w naszym domu, w zależności od naszych potrzeb i oczekiwań. W przypadku, kiedy mieszkamy z małymi dziećmi, z pewnością lepszym rozwiązaniem będzie zakup wykładziny, która ochroni nasze pociechy nie tylko przed zimnem, ale zapewni skuteczniejszą ochronę przed upadkiem. Tym bardziej, jeśli wychowujemy brzdąca, który raczkuje lub stawiają swoje pierwsze kroki. Jeśli zatem zawsze marzyła Ci się marmurkowa podłoga, w przypadku rodziców, lepszym rozwiązaniem będzie zakup wykładziny o podobny m wyglądzie.
Płytki ceramiczne z kolei nie tylko chronią nas przed wilgocią, ale przede wszystkim są bardzo łatwe w utrzymaniu czystości. Odpowiednio ułożone i dobrane kolorystycznie płytki, stanowią doskonałe podłoże na niejedną kuchenną podłogę.
Podłoga w kuchni – drewno czy panele?
Alternatywą dla wykładzin, czy tak popularnych płytek ceramicznych, są podłogi wykonane z drewna. Oczywiście, nie każdy rodzaj drewna nadaje się na podłoże. Jeśli zależy nam na podłożu trwałym i stabilnym, warto zainwestować w drewno takie, jak: jatoba, merbau czy doussie. Jeśli zależy nam na tańszym rozwiązaniu, możemy zdecydować się na twardy dąb, buk czy klon. Oczywiście warto pamiętać o tym, by drewno użyte jako podłoże naszej kuchni było odpowiednio zabezpieczone i zaimpregnowane.
Chyba najpopularniejszym rozwiązaniem cenowym są panele podłogowe, najlepiej takie o wysokiej klasie ścieralności. Na rynku mamy 5 klas ścieralności: od AC1 – AC5, AC1 to najsłabsza odporność na ścieranie AC3 wysoka. Dwie pozostałe klasy są przeznaczone do miejsc użyteczności publicznej czyli takich o największym natężeniu ruchu. Panele doskonale imitują drewno i łatwo z nimi utrzymać czystość.
Podłoga w kuchni – odpowiedni kolor
Aby nasza kuchnia wglądała okazale, ważne, jest, aby kolor naszej kuchennej podłogi współgrał nie tylko z meblami znajdującymi się w pomieszczeniu, ale i z jej ścianami. Należy zdać sobie sprawę, że nawet najpiękniejsza podłoga straci swój urok, jeśli będzie kłócić się z ogólnym wystrojem naszej kuchni.